Mondiale investeringen zijn geen bedreiging maar een reddingsboei, zegt CEO en voorzitter van Etihad Airways

Mondiale investeringen zijn geen bedreiging maar een reddingsboei, zegt CEO en voorzitter van Etihad Airways

De baanbrekende investering van Etihad Airways in Alitalia heeft de nationale luchtvaartmaatschappij van Italië doen heropleven. Daardoor is ze nu op weg naar duurzame winstgevendheid. Dat zegt vandaag James Hogan, voorzitter en CEO van Etihad Airways.

James Hogan sprak tijdens de Rimini Roundtable Discussion, een prestigieus jaarlijks evenement in het historische centrum van Rimini waarop onderwerpen worden besproken die van cultureel en economisch belang zijn voor Italië.

Tijdens het thema ‘Inzetten op en investeren in Italië’ zei de heer Hogan: “Alitalia is een bedrijf met een rijk verleden en het merk wordt wereldwijd herkend. Maar het bedrijf raakte in de loop der jaren de weg kwijt.”

Etihad Airways investeerde 560 miljoen euro in een veelomvattende overeenkomst die onder andere bestond uit de aankoop van een aandeel van 49 procent in Alitalia, een aandeel van 75 procent in MilleMiglia, het loyaliteitsprogramma van Alitalia, de aankoop van en leaseback aan Alitalia van vijf paar slots voor aankomst en vertrek op de Londense luchthaven Heathrow en leningen door aandeelhouders om de onmiddellijke financiële last van Alitalia te verminderen. De inzet van Etihad Airways maakte deel uit van een bredere investering samen met andere aandeelhouders, voor in totaal 860 miljoen euro.

“Luchtvaart is een internationale sector, geen lokale”, zegt James Hogan. “Zoals zo veel andere sectoren zou ook luchtvaart toegang moeten hebben tot internationale investeringsfondsen voor kapitaal om efficiënt te groeien en competitief te blijven.”

“Mondiale investering is geen bedreiging”, zegt de heer Hogan. “Het is zowel een reddingsboei als een bekrachtiger die alleen maar in het voordeel werkt van de luchtvaart, economie en werkgelegenheid in Europa.”

James Hogan zegt dat de investering van Etihad Airways in Alitalia een kost-efficiënte manier was voor beide luchtvaartmaatschappijen om vooruitgang te boeken, terwijl de klanten intussen ook genieten van meer keuze en betere kwaliteit.

“Laten we niet vergeten dat niemand anders in Alitalia wilde investeren”, zegt James Hogan. “Maar wij zien een bloeiende toekomst voor Alitalia. We zijn vastbesloten om samen te werken met andere aandeelhouders en met de luchtvaartmaatschappij zodat ze kan worden heropgebouwd als een hoogstaand merk en winstgevend bedrijf.”

“Een sterk Alitalia is essentieel voor Italië”, zegt hij. “Zonder Alitalia zou de toegang via de lucht naar, van en binnen Italië serieus verminderd zijn en worden overgelaten aan anderen die niet dezelfde inzet tonen naar Italië en zijn inwoners.”

James Hogan zegt dat, als strategisch aandeelhouder, Etihad Airways een rendement wil zien op haar investering. Daarom werd samen met het management van Alitalia een driejarenplanning opgesteld om duurzame winst te bereiken. In het eerste jaar is het doel om het verlies te beperken, met break-even als doel in 2016 en winstgevendheid in 2017.

“Wij zijn geen bank”, verduidelijkt James Hogan. “We moesten het bedrijf financieel stabieler maken door vers kapitaal te leveren. We hebben samengewerkt met Alitalia, de vakbonden en partners om manieren te vinden om snel kosten te besparen. Voorbeelden zijn streven naar meer efficiëntie, het herstructureren van netwerk en vluchtschema’s en de short-haul-vloot beperken om het gebruik van de vliegtuigen te maximaliseren. We hebben onmiddellijk resultaat gezien.”

Etihad Airways hielp Alitalia met het uitbreiden van het internationale bereik door de netwerken van beide luchtvaartmaatschappijen te verbinden via de hub van Etihad in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. De beide luchtvaartmaatschappijen zijn met elkaar een codeshare-overeenkomst aangegaan. Etihad heeft Alitalia ook geholpen met de aankoop van nieuwe wide-body-vliegtuigen om de dienstverlening op langeafstandsvluchten te verhogen.

“We verzekeren ons er niet alleen van dat Alitalia in de lucht blijft”, zegt James Hogan. “We hebben ook geïnvesteerd in het beschermen en creëren van banen in Italië. We hebben geïnvesteerd in het heropbouwen van het merk Alitalia. En we hebben geïnvesteerd in Alitalia met de duidelijke toezegging dat we het zullen helpen groeien tot een prestigieus internationaal merk, en een luchtvaartmaatschappij en bedrijf dat bijdraagt tot Italië.”

Contacteer ons
Over Etihad Airways AMS

Etihad Aviation Group (EAG) is een internationale luchtvaart- en reisgroep die bestaat uit vier divisies – Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, Etihad Engineering, Hala Group en Airline Equity Partners. Etihad Airways heeft minderheidsbelangen in zeven luchtvaartmaatschappijen: airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Alitalia, Jet Airways, Virgin Australia en het Zwitserse Darwin Airline, op de markt onder de naam Etihad Regional.

Vanuit Amsterdam biedt Etihad Airways twee vluchten per dag aan naar thuisbasis Abu Dhabi. Vanuit die hub vliegt de maatschappij naar 117 bestaande of aangekondigde bestemmingen voor passagiers en vrachtvervoer in het Midden-Oosten, Afrika, Europa, Azië, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. De maatschappij heeft 122 eigen vliegtuigen van Airbus en Boeing en heeft er meer dan 204 in bestelling, waaronder 71 Boeing 787s, 25 Boeing 777-X, 62 Airbus A350s en 10 Airbus A380s. Voor meer informatie, kijk op www.etihad.com/nl-nl.