Start vluchten naar Amsterdam luidt tweede fase in van strategisch partnership tussen Etihad Airways en KLM

Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, en KLM Royal Dutch Airlines zijn met het begin van de vluchten tussen Abu Dhabi en Amsterdam een tweede fase ingegaan van hun strategisch partnership.

De dagelijkse vluchten zijn van start gegaan op 15 mei, dragen KLM’s KL-code en worden uitgevoerd door een Airbus 330-200 met twee klassen aan boord. Per vlucht kunnen 262 passagiers vervoerd worden, waarvan 22 in Pearl Business Class en 240 in Coral Economy Class.
 
Tegelijk met de introductie van de nieuwe route worden 12 nieuwe KLM-bestemmingen vanuit Schiphol toegevoegd aan het netwerk van Etihad Airways met de EY-code. KLM heeft zijn KL-code op zes Etihad Airways bestemmingen vanuit Abu Dhabi toegevoegd.  

James Hogan, Etihad Airways’ President en Chief Executive Officer, zegt: “Met de start van de Etihad Airways vluchten naar Amsterdam diepen we onze relatie met KLM verder uit. We voorzien dan ook dat er een grote vraag zal komen naar de KLM codesharevluchten die verder gaan dan Schiphol Airport.

Het partnership met KLM is een mooi voorbeeld van onze strategie, die erin bestaat nauw samen te werken met partners vanuit de hele wereld en hun bestaande netwerken te gebruiken om secundaire steden aan te boren. Daarnaast kunnen we de consument ook laten genieten van andere gezamenlijke voordelen zoals het gebruik van de lounges en frequent flyer ‘earn and burn’ programma’s.”

De 12 bestemmingen waartoe de klanten van Etihad Airways toegang hebben dankzij de codesharevluchten met KLM zijn Stockholm, Aberdeen, Barcelona, Bergen, Birmingham, Kopenhagen, Edinburgh, Glasgow, Gotenburg, Helsinki, Leeds/Bradford en Madrid.

De steden die in de eerste fase toegevoegd werden tot het netwerk en de EY-code dragen zijn Billund, Cardiff, Newcastle, Oslo en Stavanger.

KLM heeft zijn code toegevoegd op vluchten van Etihad Airways naar Abu Dhabi, Brisbane, Khartoum, Male, Muscat en Seychellen.

Deze bestemmingen worden toegevoegd aan de steden waarvoor KLM al eerder een codesharesamenwerking had met Etihad Airways, met name Colombo, Islamabad, Lahore, Melbourne en Sydney en die dus ook de KL-code dragen.

Peter Hartman, KLM’s President en Chief Executive Officer, zegt: “We zijn verheugd om te kunnen samenwerken met Etihad Airways. Samen ontwikkelen we nieuwe vormen van joint ventures, gezien de joint ventures die ontwikkeld zijn in de jaren ’80 niet langer passen binnen de huidige omstandigheden.

Samen bieden we een dubbele dagelijkse verbinding aan tussen Amsterdam en Abu Dhabi. Dat is fantastisch nieuws voor beide maatschappijen, onze hubs, en uiteraard voor de klanten. En het zal onze economieën een boost geven.”

Naast deze activiteiten heeft Etihad Airways dit jaar ook een wet-leaseovereenkomst gesloten met KLM voor het gebruik van een Boeing 747-400 cargo. Dit toestel, met een capaciteit van 124 ton, verbindt de twee cargo hubs van Abu Dhabi en Amsterdam en verhoogt de capaciteit naar Frankfurt, Hong Kong en Dhaka.

Met KLM-partner Air France heeft Etihad Airways eveneens een wet-leaseovereenkomst gesloten voor een Airbus A340-300. Dit toestel zal ingezet worden op de Parijs-Abu Dhabi route tot het einde van het jaar.

Naast Amsterdam bedient Etihad Airways nog 17 andere grote Europese steden, zoals Brussel, Dublin, Frankfurt, Genève, Londen en Parijs. 

Vluchtschema:

Vlucht

#

Vertrek

Vertrektijd

Aankomst

Aankomst tijd             

Frequentie

Duur

EY 077

Abu Dhabi (AUH)

09:30

Amsterdam (AMS)

14:40

Dagelijks

7hr 10min

EY 078

Amsterdam (AMS)

22:00

Abu Dhabi (AUH)

06:35 +1

Dagelijks

6hr 35 min

 

Contacteer ons
Over Etihad Airways AMS

Etihad Aviation Group (EAG) is een internationale luchtvaart- en reisgroep die bestaat uit vier divisies – Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, Etihad Engineering, Hala Group en Airline Equity Partners. Etihad Airways heeft minderheidsbelangen in zeven luchtvaartmaatschappijen: airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Alitalia, Jet Airways, Virgin Australia en het Zwitserse Darwin Airline, op de markt onder de naam Etihad Regional.

Vanuit Amsterdam biedt Etihad Airways twee vluchten per dag aan naar thuisbasis Abu Dhabi. Vanuit die hub vliegt de maatschappij naar 117 bestaande of aangekondigde bestemmingen voor passagiers en vrachtvervoer in het Midden-Oosten, Afrika, Europa, Azië, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. De maatschappij heeft 122 eigen vliegtuigen van Airbus en Boeing en heeft er meer dan 204 in bestelling, waaronder 71 Boeing 787s, 25 Boeing 777-X, 62 Airbus A350s en 10 Airbus A380s. Voor meer informatie, kijk op www.etihad.com/nl-nl.