Strategisch partnerschap tussen Etihad Airways en regering van Servië stelt toekomst van Servische nationale luchtvaartmaatschappij veilig

Etihad Airways en JatAirways hebben vandaag een strategisch partnerschap afgesloten. Etihad Airways krijgt 49% van de aandelen van JatAirways en zal vijf jaar lang de Servische luchtvaartmaatschappij beheren. JatAirways verandert van naam en logo en wordt Air Serbia. Dane Kondic, een Australische Serviër met meer dan twintig jaar ervaring in de reisindustrie, waarvan het laatste jaar als directeur Zuid-Oost Azië bij Sabre Airline Solutions, wordt CEO van Air Serbia.

Etihad Airways stelt 40 miljoen USD ter beschikking voor leningen, die op 1 januari 2014 worden omgezet in aandelen na goedkeuring door de desbetreffende autoriteiten. De regering van Servië zorgt voor een gelijke financiële injectie.

“De financiële investeringen door Etihad Airways en de regering van Servië samen met de positieve invloed die onze gezamenlijke bestuurservaring oplevert, zullen zorgen voor een rooskleurige toekomst voor deze luchtvaartmaatschappij met zijn mooie geschiedenis”, aldus James Hogan, CEO en president van Etihad Airways.

De rebranding en naamsverandering van JatAirways tot Air Serbia is een belangrijk moment in de geschiedenis van de luchtvaartmaatschappij, die meer dan 80 jaar oud is. “Het is een signaal dat we breken met de oude gewoonten, maar niet met onze achtergrond”, zegt Aleksandar Vučić, vice-premier van Servië.

 

Behalve in Air Serbia (49%) heeft Etihad Airways ook aandelen in airberlin (29,21%), Air Seychelles (40%), Virgin Australia (10,5%), Aer Lingus (2,99%) en, indien de overeenkomst wordt goedgekeurd door de regelgevende autoriteiten, in Jet Airways (24%).

 

Meer informatie vindt u in de Engelstalige persberichten in bijlage.

Contacteer ons
Over Etihad Airways AMS

Etihad Aviation Group (EAG) is een internationale luchtvaart- en reisgroep die bestaat uit vier divisies – Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, Etihad Engineering, Hala Group en Airline Equity Partners. Etihad Airways heeft minderheidsbelangen in zeven luchtvaartmaatschappijen: airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Alitalia, Jet Airways, Virgin Australia en het Zwitserse Darwin Airline, op de markt onder de naam Etihad Regional.

Vanuit Amsterdam biedt Etihad Airways twee vluchten per dag aan naar thuisbasis Abu Dhabi. Vanuit die hub vliegt de maatschappij naar 117 bestaande of aangekondigde bestemmingen voor passagiers en vrachtvervoer in het Midden-Oosten, Afrika, Europa, Azië, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. De maatschappij heeft 122 eigen vliegtuigen van Airbus en Boeing en heeft er meer dan 204 in bestelling, waaronder 71 Boeing 787s, 25 Boeing 777-X, 62 Airbus A350s en 10 Airbus A380s. Voor meer informatie, kijk op www.etihad.com/nl-nl.