Vierde jaar op rij winst voor Etihad Airways  met een stijging van 52% tot 73 miljoen US dollar.

Vierde jaar op rij winst voor Etihad Airways met een stijging van 52% tot 73 miljoen US dollar.

  • Omzet stijgt tot US$ 7,6 miljard dankzij recordaantal vervoerde passagiers en vracht
  • Aantal passagiers en omzet blijft sneller stijgen dan de capaciteit groeit
  • EBITDAR (inkomsten voor interesten, taxen, devaluatie, afschrijvingen en verhuur) en EBIT (inkomsten voor interesten en taxen) stijgen met respectievelijk 16,2 procent en 32,5 procent
  • Partnerstrategie levert sterke resultaten op. Inkomsten uit partnerships stijgen met 37,7 procent tot US$ 1,1 miljard, in totaal 24 procent van de passagiersinkomsten
  • Etihad Cargo behaalt al in 2014 ambitieuze financiële doelstelling om miljardenbedrijf te worden, en vervoerde in 2014 569.000 ton vracht en post, tegen 487.000 ton in 2013

Samenvatting resultaten Etihad Airways in 2014

Belangrijkste cijfers

2014

2013*

Verschil

Totale omzet (US$ miljard)

7,6

 6,0

 26,7%

Nettowinst (US$ miljoen)

73

48

 52,1%

EBIT (US$ miljoen)

257

194

 32,5%

EBITDAR (US$ miljoen)

1.139

980

 16,2%

Totaal aantal passagiers (miljoen)

14,8

 12,1

 22,3%

Inkomsten per passagierskilometer (miljard)

68,6

55,5

 23,6%

Beschikbare stoelkilometers (miljard)

86,6

71,1

 21,8%

Bezettingsgraad

79,2%

78,0%

+1,2 procent

Aantal vliegtuigen

110

89

+21

Codeshare partners

49

47

+2

Partneromzet (US$ miljoen)

1.129

820

 37,7%

Vrachtomzet (US$ miljoen)

1.106

928

 19,2%

Aantal ton vracht (duizendtallen)

569

487

 16,8%

Aantal medewerkers

24.206

17.603

 37,5%

*De bovenstaande resultaten vertegenwoordigen een zelfstandig opererende luchtvaartmaatschappij binnen de nieuw gevormde Etihad Aviation Group. De belangrijkste indicatoren en financiële prestaties voor 2013 zijn aangepast om een goede vergelijking mogelijk te maken.

Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, noteert in 2014 haar sterkste financiële resultaten tot nu toe. Ze behaalt een nettowinst van US$ 73 miljoen op een totale omzet van US$ 7,6 miljard. Dat is een stijging van respectievelijk 52,1 procent en 26,7 procent ten opzichte van vorig jaar.

De recordprestaties, die een vierde opeenvolgende jaar met nettowinst markeren voor de luchtvaartmaatschappij, tonen ook een stijging van de inkomsten voor interest en taxen (EBIT) met 32,5 procent tot US$ 257 miljoen. De inkomsten voor rente, belasting, afschrijvingen en verhuur (EBITDAR) stegen met 16,2 procent tot US$ 1,1 miljard wat neerkomt op een marge van 15 procent op de totale omzet.

De jaarrekening van Etihad Airways wordt gecontroleerd door KPMG en is in overeenstemming met de International Financial Reporting Standards (IFRS).

"Onze aandeelhouder heeft een duidelijke commerciële opdracht gegeven aan dit bedrijf en we blijven ons aan die opdracht houden. Onze focus ligt op duurzame winstgevendheid. Dat we voor het vierde jaar op rij nettowinst maken terwijl we blijven investeren in de nieuwe routes, nieuwe vliegtuigen, nieuwe producten en nieuwe infrastructuur die nodig zijn om efficiënt te concurreren, toont aan dat we ons doel serieus nemen”, aldus James Hogan, President en Chief Executive Officer van Etihad Airways.

"Onze prestaties in 2014 bevestigen de positie van Etihad Airways als een best-in-class, winstgevende en zelfvoorzienende internationale luchtvaartmaatschappij. We zijn blijven groeien, niet alleen in omvang, reputatie en prestaties, maar we zijn ook volwassener geworden. We veranderden van een luchtvaartmaatschappij in een gevarieerde internationale groep voor luchtvaart en toerisme. Dat hebben we bereikt door onze unieke strategie die toonaangevende organische groei combineert met breed opgezette samenwerkingsverbanden en minderheidsinvesteringen in andere luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld."

Etihad Airways vervoerde in totaal 14,8 miljoen passagiers in 2014, een stijging van 22,3 procent ten opzichte van 2013. De omzet per passagierskilometers – die passagiersreizen meet - steeg met 23,6 procent tot 68,6 miljard (55,5 miljard in 2013) terwijl de beschikbare stoelkilometers een capaciteitsgroei vertegenwoordigen van 21,8% tot 86,6 miljard (71,1 miljard in 2013). De groei in vraag van passagiers en de omzet over de periode van 12 maanden bleef de capaciteitsverhoging van Etihad Airways overtreffen, wat de nadruk legt op de kracht van de groeistrategie op lange termijn.

Het passagiersaantal werd versterkt door de voortdurende versterking van het wereldwijde netwerk van Etihad Airways, ook in 2014. De luchtvaartmaatschappij startte vluchten naar tien nieuwe bestemmingen in acht landen: Los Angeles, Dallas, San Francisco, Rome, Zürich, Medina, Yerevan, Jaipur, Phuket en Perth - en verhoogde haar capaciteit op 23 bestaande routes. Tegen het einde van het jaar was de gemiddelde bezettingsgraad over het hele netwerk 79,2 procent, tegen 78,0 procent in 2013.

Een belangrijke factor in de groei van Etihad Airways in 2014 was haar partnerstrategie. Die is gebaseerd op uitgebreide codeshare-samenwerkingen en haar unieke benadering om minderheidsinvesteringen te doen in strategisch belangrijke luchtvaartmaatschappijen. Dit versnelt de groei van het netwerk en zorgt dat Etihad Airways het grootste routenetwerk heeft van alle maatschappijen uit het Midden-Oosten, met een bereik van meer dan 500 bestemmingen. Dat versterkt de verkoops- en marketingmogelijkheden in de belangrijkste markten en maakt belangrijke zakelijke synergiën en besparingen mogelijk.

Deze strategie leverde in 2014 een omzet op van US$ 1,1 miljard, een stijging van 37,7 procent (US$ 820 miljoen in 2013), en vertegenwoordigt 24 procent van de totale passagiersopbrengsten van Etihad Airways.

In 2014 ontving Etihad Airways definitief goedkeuring voor haar investering van 49 procent in Air Serbia. Ze investeerde ook 560 miljoen euro in een belang van 49 procent in New Alitalia, een belang van 75 procent in Alitalia Loyalty, met daarin het MilleMiglia loyaliteitsprogramma, en de toekomstige aankoop van vijf paar slots op de Londense luchthaven Heathrow , die worden teruggeleased aan Alitalia. De transactie ging in op 31 december 2014 na goedkeuring door de Europese Commissie.

Air Serbia en Alitalia zijn de nieuwste toevoegingen aan het netwerk van partners waarin Etihad Airways minderheidsaandelen heeft. Etihad Airways bezit ook minderheidsbelangen in airberlin, Air Seychelles, Aer Lingus (aandeel steeg tot 4,99 procent in 2014), Jet Airways en Virgin Australia (aandeel steeg tot 22,9 procent in 2014). Een investering in het in Zwitserland gevestigde Etihad Regional, uitgevoerd door Darwin Airline, is geformaliseerd na goedkeuring door de Zwitserse regering eerder dit jaar.

Etihad Airways startte nieuwe codeshare-overeenkomsten met Air Europa, jetBlue, Philippine Airlines, GOL, SAS, Hong Kong Airlines en Aerolineas Argentinas. De bestaande codeshare-overeenkomsten met South African Airways, Alitalia en Jet Airways werden aanzienlijk uitgebreid.

Daarnaast werd vorig jaar Etihad Airways Partners onthuld. Dat gebruikt een model van partnerschappen en samenwerkingen om passagiers meer keuze te bieden door verbeterde netwerken en vluchtschema's, plus verbeterde voordelen voor frequent flyers. De samenwerking biedt ook meer synergiën aan de deelnemende luchtvaartmaatschappijen, momenteel airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Alitalia, Etihad Airways, Etihad Regional, Jet Airways en NIKI.

Een andere maatregel die bijdroeg tot de groei van Etihad Airways is het toenemend aantal leden van het loyaliteitsprogramma Etihad Guest. In 2014 steeg het ledenaantal van 2,3 miljoen tot 2,9 miljoen, + 26,1 procent. Dat komt neer op een gemiddelde stijging met 50.000 nieuwe leden per maand. Etihad Guest zit in een volgende groeifase nadat het in 2014 een aparte juridische entiteit werd. Dit ondersteunt de ontwikkeling als toonaangevende organisatie voor klantenbinding en marketingservices en zal de betrokkenheid van leden en de return voor partners verbeteren.

Ook de cargodivisie van Etihad Airways presteerde uitstekend in 2014 en werd, één jaar eerder dan verwacht, een miljardenbedrijf. De cargo-omzet steeg met 19,2 procent tot US$ 1,1 miljard. Volumes in vracht en post stegen van 487.000 naar 569.000 ton.

"Etihad Cargo heeft consequent beter gepresteerd dan de internationale markt. De indrukwekkende 17 procent groei in het aantal tonkilometers in goederenvervoer in 2014 is vier keer het industriegemiddelde", aldus James Hogan. "Vandaag is Etihad Cargo een van de grootste vrachtvervoerders ter wereld. We voorspellen een aanzienlijke groei in 2015, gedreven door belangrijke initiatieven om de capaciteit en omvang uit te breiden en al onze partnerschappen te benutten."

Etihad Airways heeft ook belangrijke langetermijninvesteringen gedaan in haar zakelijke infrastructuur en diversifieerde haar activiteiten om meer controle te garanderen over de service en levering.

In 2014 werd de afdeling fixed wing van Horizon International Flight Academy overgenomen van Mubadala, wat leidde tot de oprichting van Etihad Flight College. Daar worden jaarlijks tot 200 kadetten opgeleid wat een instroom verzekert van goed opgeleide piloten naar Etihad Airways. De niet-motor afdelingen van Abu Dhabi Aircraft Technologies (ADAT) werden ook overgenomen van Mubadala en omgedoopt tot Etihad Airways Engineering. De investering omvat hangars, workshops en verffaciliteiten in Abu Dhabi, plus capaciteit voor specialistisch onderhoud en engineering. Deze investeringen hebben het vermogen van Etihad Airways vergroot om onderhoud uit te voeren aan het frame en de onderdelen van haar vliegtuigen, en partners en andere partijen te ondersteunen.

Etihad Airways bleef haar portfolio van wereldwijde financieringsbronnen diversifiëren en breidde haar aantal relaties met geldschieters uit tot 75 kredietverstrekkers, investeerders en leasemaatschappijen. In de loop van het jaar verzekerde de maatschappij US$ 3,5 miljard aan financieringsschuld in de financiële markten.

Etihad Airways is ook samen met haar partners Alitalia, airberlin, Air Serbia, Air Seychelles en Jet Airways structuren aan het opzetten voor een internationaal financieringsplatform dat het elke entiteit mogelijk maakt om in de nabije toekomst te beschikken over gepaste financiering via een uitgebreide financiële oplossing.

De vloot van Etihad Airways bestond eind 2014 uit 110 vliegtuigen (23,6 procent meer dan een jaar daarvoor). Met een gemiddelde leeftijd van de vliegtuigen van 5,5 jaar is het een van de jongste in de lucht. De luchtvaartmaatschappij ontving in december haar eerste Airbus A380 en eerste Boeing 787-9. Beide hypermoderne toestellen zetten de toon voor nieuwe normen voor cabine-inrichting, efficiënt brandstofverbruik en verbeteringen voor het milieu.

Negen extra Airbus-toestellen (twee A330-200, drie A321, drie A320 en één A330-200F) en zes Boeing-vliegtuigen (een 777-300ER, vijf 777-200LRs) werden in 2014 in ontvangst genomen. Ook de capaciteit van leasevliegtuigen droeg bij aan de snelle groei van de luchtvaartmaatschappij.

Meer dan 200 vliegtuigen zijn momenteel in bestelling, en Etihad Airways heeft opties en aankooprechten op 66 extra vliegtuigen. In 2015 plant Etihad Airways de introductie van 16 vliegtuigen in haar vloot, waaronder negen wide-bodies (een Boeing 777-300ER, vier Boeing 787 Dreamliners en vier Airbus A380's) en zeven narrow-body vliegtuigen van de Airbus A320-familie (zes A321 en één A320).

Hogan voegt toe: "Dat we onze gasten de best mogelijke service bieden, is mede mogelijk door een aantal belangrijke ontwikkelingen van vorig jaar, zoals de komst van de eerste Airbus A380 en Boeing 787-vliegtuigen, de introductie van onze livery 'Facets of Abu Dhabi', de lancering van The Residence by Etihad™ en onze volgende generatie First, Business en Economy producten, en een geavanceerd nieuw uniform dat we vorig jaar aan de wereld hebben laten zien.”

“De lancering van de eerste Airbus A380 en de eerste Boeing 787 van de luchtvaartmaatschappij, samen met de nieuwe uniformen voor het cabinepersoneel, werden overweldigend onthaald door het publiek en leidden tot een grote toename van de online merkbekendheid. Alleen al op sociale media oogstte het merk Etihad Airways wereldwijd meer dan 145 miljoen impressies in de twee weken na de lancering.

Andere ontwikkelingen van producten en diensten in 2014 zijn onder meer de opening van de premium class lounges in Sydney en Abu Dhabi en de eerste aankomstlounge van Etihad Airways, ook in Abu Dhabi. De luchtvaartmaatschappij startte een grootschalig programma om de slaap-ervaring van de gasten tijdens de vlucht te verbeteren, introduceerde in samenwerking met Sougha door Emirati ontworpen amenity kits in gelimiteerde uitgave, verwelkomde haar 1.000ste ‘flying nanny' die aan boord ondersteuning biedt aan kinderen, voltooide de installatie van het inflight WiFi op alle vliegtuigen in haar livery, en ging verder met de introductie van live TV en connectiviteit voor mobiele telefoons op wide-bodyvliegtuigen.

Een van de belangrijkste doelen van Etihad Airways is mee helpen bij de ontwikkeling van een duurzaam en commercieel levensvatbare industrie voor biobrandstof in Abu Dhabi, in samenwerking met internationale partners zoals het Masdar Institute, Boeing, GE, Total, Takreer en anderen. In januari 2014 bereikte de luchtvaartmaatschappij een mijlpaal met een demonstratievlucht met een Boeing 777-300ER-vliegtuig dat deels werd aangedreven door de eerste biobrandstof  die in de VAE werd geproduceerd.

"Hoewel onze groei strikt volgens plan verliep in 2014, hebben we op dit moment te maken met ongekende externe uitdagingen. Van bijzonder belang is de groeiende stijging van agressieve protectionistische gevoelens in Europa en de VS, waarvan zowel Etihad Airways als haar partnermaatschappijen het doelwit zijn. Deze pogingen om de concurrentie te beperken zijn schadelijk voor de keuze van de consument. Ze bedreigen de aanzienlijke vooruitgang die onze luchtvaartmaatschappij heeft gemaakt in het aanbieden van verbeterde aansluitingen, product en service, en value for money", volgens James Hogan.

"Ondanks deze hindernissen zal Etihad Airways in 2015 blijven groeien zoals gepland. We zullen samenwerken met onze partners over de hele wereld om de bestemmingen te bereiken die onze gasten willen bezoeken, op de uren waarop ze willen reizen."

Etihad Airways won meer dan 55 awards in 2014, inclusief voor het zesde jaar op rij die voor World's Leading Airline tijdens de World Travel Awards (WTA).

Etihad Airways stelde eind 2014 24.206 mensen tewerk van 144 nationaliteiten, een stijging van 37,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

"Etihad Airways is een van de meest populaire nieuwe werkgevers van de 21ste eeuw, en staat in LinkedIns top 100 van meest populaire plaatsen om te werken. We streven ernaar om toptalent in de sector aan te trekken en dat is ons aan het lukken. We creëren banen in elke markt waarin wij opereren en ons personeelsbestand omvat vandaag meer dan 140 nationaliteiten”, zegt James Hogan. "Vorig jaar ontvingen we 57 keer meer sollicitaties dan het aantal vacatures dat we hadden, inclusief 1.700 banen voor cabin crew en ongeveer 500 vacatures voor piloten.”

Contacteer ons
Miek Hubert Outsource Communications
Miek Hubert Outsource Communications
Over Etihad Airways AMS

Etihad Aviation Group (EAG) is een internationale luchtvaart- en reisgroep die bestaat uit vier divisies – Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, Etihad Engineering, Hala Group en Airline Equity Partners. Etihad Airways heeft minderheidsbelangen in zeven luchtvaartmaatschappijen: airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Alitalia, Jet Airways, Virgin Australia en het Zwitserse Darwin Airline, op de markt onder de naam Etihad Regional.

Vanuit Amsterdam biedt Etihad Airways twee vluchten per dag aan naar thuisbasis Abu Dhabi. Vanuit die hub vliegt de maatschappij naar 117 bestaande of aangekondigde bestemmingen voor passagiers en vrachtvervoer in het Midden-Oosten, Afrika, Europa, Azië, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. De maatschappij heeft 122 eigen vliegtuigen van Airbus en Boeing en heeft er meer dan 204 in bestelling, waaronder 71 Boeing 787s, 25 Boeing 777-X, 62 Airbus A350s en 10 Airbus A380s. Voor meer informatie, kijk op www.etihad.com/nl-nl.