Etihad Airways ontvangt ‘Merger and Acquisition Deal of the Year’ award voor investeringen in Alitalia

Etihad Airways ontvangt ‘Merger and Acquisition Deal of the Year’ award voor investeringen in Alitalia

Dinsdag 9 juni 2015 — Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft van Airfinance Journal de award gekregen voor ‘Merger and Acquisition Deal of the Year’ tijdens een ceremonie in Miami.

De prestigieuze onderscheiding is een erkenning van het strategisch minderheidsbelang dat Etihad Airways in 2014 verwierf in Alitalia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Italië.

"We zijn verheugd en vereerd met deze onderscheiding”, aldus James Hogan, President en Chief Executive Officer van Etihad Airways. “Het is niet alleen een bekrachtiging van deze transactie, maar van ons volledige business model. Daarin worden partnerships en schaalvoordelen ingezet voor de groei van het netwerk en om zakelijke synergie te creëren bij alle activiteiten waarin een luchtvaartmaatschappij opereert.”

"Alitalia is een van de meest iconische merken in de luchtvaart wereldwijd, in een van de grootste reismarkten ter wereld. We waren ervan overtuigd dat met de juiste kapitalisatie en een sterk, strategisch business plan de luchtvaartmaatschappij opnieuw de goede kant kon opgaan en weer haar positie kon innemen als premium wereldwijde luchtvaartmaatschappij."

Als onderdeel van de herstructureringsdeal ter waarde van in totaal meer dan € 1,75 miljard, investeerde Etihad Airways € 560 miljoen in een belang van 49 procent in New Alitalia, 75 procent van het frequent flyer-programma en activa om de balans van de luchtvaartmaatschappij te herstructureren. Dit werd aangevuld met een verdere investering in aandelen van € 300 miljoen door de bestaande kern Alitalia aandeelhouders, waaronder Intesa San Paolo (€ 88m), Poste Italiane (€ 75m), UniCredit (€ 63.5m), Atlantia (€ 51m), IMMSI (€ 10m), Pirelli (€ 10 miljoen) en Gavio (€ 2,5 miljoen).

De transactie zorgt ook voor de financiële herstructurering van de leningen op korte en middellange termijn bij financiële instellingen en de bestaande aandeelhouders van banken, en in € 300 miljoen nieuwe leningsmogelijkheden door Italiaanse financiële instellingen.

De transactie werd afgerond op 31 december 2014 na goedkeuring voor de fusie door de Europese Commissie, wat leidde tot de oprichting van New Alitalia SAI.

"Het onderhandelingsproces dat tot het sluiten van de deal heeft geleid, was een moeizaam proces van meer dan een jaar waarbij meerdere stakeholders betrokken waren. We zijn erkentelijk voor de steun van de overheid, de aandeelhouders, de vakbonden en de mensen van Alitalia bij het bereiken van een consensus en bij het tegemoet komen aan de opschortende voorwaarden die wij stelden voor deze strategische transactie”, zegt James Hogan.

"Voor ons was het heel belangrijk dat alle betrokkenen zich niet alleen zouden inkopen, maar dat het bedrijf ook zou worden gestabiliseerd zodat onze investering vanaf het begin gericht zou zijn op de ondersteuning van de implementatie van het nieuwe business plan voor een duurzaam Alitalia.”

"Voor ons is dit een strategische commerciële investering op lange termijn en we zijn vastbesloten om, samen met de andere aandeelhouders, het nieuwe managementteam te ondersteunen bij het revitaliseren van Alitalia als een concurrerende, duurzame en winstgevende onderneming die met succes kan opereren in de wereldwijde luchtvaart", zegt Hogan.

Een strategisch ontwikkelingsplan om tegen 2017 winstgevend te zijn is inmiddels onthuld, met de duidelijke toezegging van het nieuwe executive team en strategische investeerders om de luchtvaartmaatschappij opnieuw uit te vinden als premium internationale luchtvaartmaatschappij die het beste van Italië vertegenwoordigt, met nieuwe routes, nieuwe producten en dienstverlening, nieuwe huisstijl en een nieuwe strategie voor kostenbeheer.

De adviseurs van Etihad Airways voor de overname van een minderheidsbelang in Alitalia waren JP Morgan (financieel adviseur), teams van DLA's in Londen en Italië, samen met Chiomenti (juridisch adviseurs), teams van PwC's in Londen en Italië (due diligence-adviseurs) en Strategy & Middle East (strategisch adviseurs). Aan de zijde van Alitalia waren de adviseurs Citibank (financiële adviseurs) en Bonelli, Erede en Pappalardo (juridisch adviseurs).

PHOTO CAPTION (L-R): Jon Hayes, DLA Piper Senior Partner; Matteo Mancinelli, Alitalia Legal Counsel; Duncan Naysmith, Alitalia Chief Financial Officer; Francois Oberholzer, Etihad Airways Senior Vice President Corporate Strategy; Bassam Al Mosa, Etihad Airways Vice President Corporate Investments & Subsidiaries; and Dickon Harris, Editor of Airfinance Journal
Miek Hubert Outsource Communications