Etihad Airways ontvangt ‘Merger and Acquisition Deal of the Year’ award voor investeringen in Alitalia

Etihad Airways ontvangt ‘Merger and Acquisition Deal of the Year’ award voor investeringen in Alitalia

Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft van Airfinance Journal de award gekregen voor ‘Merger and Acquisition Deal of the Year’ tijdens een ceremonie in Miami.

De prestigieuze onderscheiding is een erkenning van het strategisch minderheidsbelang dat Etihad Airways in 2014 verwierf in Alitalia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Italië.

"We zijn verheugd en vereerd met deze onderscheiding”, aldus James Hogan, President en Chief Executive Officer van Etihad Airways. “Het is niet alleen een bekrachtiging van deze transactie, maar van ons volledige business model. Daarin worden partnerships en schaalvoordelen ingezet voor de groei van het netwerk en om zakelijke synergie te creëren bij alle activiteiten waarin een luchtvaartmaatschappij opereert.”

"Alitalia is een van de meest iconische merken in de luchtvaart wereldwijd, in een van de grootste reismarkten ter wereld. We waren ervan overtuigd dat met de juiste kapitalisatie en een sterk, strategisch business plan de luchtvaartmaatschappij opnieuw de goede kant kon opgaan en weer haar positie kon innemen als premium wereldwijde luchtvaartmaatschappij."

Als onderdeel van de herstructureringsdeal ter waarde van in totaal meer dan € 1,75 miljard, investeerde Etihad Airways € 560 miljoen in een belang van 49 procent in New Alitalia, 75 procent van het frequent flyer-programma en activa om de balans van de luchtvaartmaatschappij te herstructureren. Dit werd aangevuld met een verdere investering in aandelen van € 300 miljoen door de bestaande kern Alitalia aandeelhouders, waaronder Intesa San Paolo (€ 88m), Poste Italiane (€ 75m), UniCredit (€ 63.5m), Atlantia (€ 51m), IMMSI (€ 10m), Pirelli (€ 10 miljoen) en Gavio (€ 2,5 miljoen).

De transactie zorgt ook voor de financiële herstructurering van de leningen op korte en middellange termijn bij financiële instellingen en de bestaande aandeelhouders van banken, en in € 300 miljoen nieuwe leningsmogelijkheden door Italiaanse financiële instellingen.

De transactie werd afgerond op 31 december 2014 na goedkeuring voor de fusie door de Europese Commissie, wat leidde tot de oprichting van New Alitalia SAI.

"Het onderhandelingsproces dat tot het sluiten van de deal heeft geleid, was een moeizaam proces van meer dan een jaar waarbij meerdere stakeholders betrokken waren. We zijn erkentelijk voor de steun van de overheid, de aandeelhouders, de vakbonden en de mensen van Alitalia bij het bereiken van een consensus en bij het tegemoet komen aan de opschortende voorwaarden die wij stelden voor deze strategische transactie”, zegt James Hogan.

"Voor ons was het heel belangrijk dat alle betrokkenen zich niet alleen zouden inkopen, maar dat het bedrijf ook zou worden gestabiliseerd zodat onze investering vanaf het begin gericht zou zijn op de ondersteuning van de implementatie van het nieuwe business plan voor een duurzaam Alitalia.”

"Voor ons is dit een strategische commerciële investering op lange termijn en we zijn vastbesloten om, samen met de andere aandeelhouders, het nieuwe managementteam te ondersteunen bij het revitaliseren van Alitalia als een concurrerende, duurzame en winstgevende onderneming die met succes kan opereren in de wereldwijde luchtvaart", zegt Hogan.

Een strategisch ontwikkelingsplan om tegen 2017 winstgevend te zijn is inmiddels onthuld, met de duidelijke toezegging van het nieuwe executive team en strategische investeerders om de luchtvaartmaatschappij opnieuw uit te vinden als premium internationale luchtvaartmaatschappij die het beste van Italië vertegenwoordigt, met nieuwe routes, nieuwe producten en dienstverlening, nieuwe huisstijl en een nieuwe strategie voor kostenbeheer.

De adviseurs van Etihad Airways voor de overname van een minderheidsbelang in Alitalia waren JP Morgan (financieel adviseur), teams van DLA's in Londen en Italië, samen met Chiomenti (juridisch adviseurs), teams van PwC's in Londen en Italië (due diligence-adviseurs) en Strategy & Middle East (strategisch adviseurs). Aan de zijde van Alitalia waren de adviseurs Citibank (financiële adviseurs) en Bonelli, Erede en Pappalardo (juridisch adviseurs).

Contacteer ons
Miek Hubert Outsource Communications
Miek Hubert Outsource Communications
Over Etihad Airways AMS

Etihad Aviation Group (EAG) is een internationale luchtvaart- en reisgroep die bestaat uit vier divisies – Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, Etihad Engineering, Hala Group en Airline Equity Partners. Etihad Airways heeft minderheidsbelangen in zeven luchtvaartmaatschappijen: airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Alitalia, Jet Airways, Virgin Australia en het Zwitserse Darwin Airline, op de markt onder de naam Etihad Regional.

Vanuit Amsterdam biedt Etihad Airways twee vluchten per dag aan naar thuisbasis Abu Dhabi. Vanuit die hub vliegt de maatschappij naar 117 bestaande of aangekondigde bestemmingen voor passagiers en vrachtvervoer in het Midden-Oosten, Afrika, Europa, Azië, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. De maatschappij heeft 122 eigen vliegtuigen van Airbus en Boeing en heeft er meer dan 204 in bestelling, waaronder 71 Boeing 787s, 25 Boeing 777-X, 62 Airbus A350s en 10 Airbus A380s. Voor meer informatie, kijk op www.etihad.com/nl-nl.