Nieuw onderzoek toont succes aan van Open Skies en vernoemt “fundamentele fouten” in rapport drie grote VS maatschappijen

Nieuw onderzoek toont succes aan van Open Skies en vernoemt “fundamentele fouten” in rapport drie grote VS maatschappijen

  • In tegenstelling tot wat de drie grote maatschappijen uit de VS (Delta Air Lines, American Airlines en United Airlines) claimen, verhogen de diensten die door Etihad Airways en andere Golfmaatschappijen zijn geïntroduceerd de concurrentie en de keuze van consumenten
  • Het aantal reizigers naar markten waar deze maatschappijen concurreren met Etihad Airways is in vele gevallen gegroeid doordat concurrentie de vraag stimuleert
  • Sinds 2009 alleen al hebben luchtvaartmaatschappijen uit Amerika en Europa 223.000 extra passagiers vervoerd op routes naar het Indiase subcontinent
  • De prijszetting van Etihad Airways op die routes is concurrentieel, ondanks claims dat Golfmaatschappijen deze luchtvaartmaatschappijen “schaden”
  • De groei van Etihad Airways is niet “extreem”, zoals de drie US luchtvaartmaatschappijen claimen, maar is het resultaat van een groeiende vraag naar kwaliteitsvolle dienstverlening in de lucht in groeiende markten
  • Het rapport in opdracht van Etihad Airways identificeert ook “fundamentele fouten” en toont aan dat “belangrijk bewijsmateriaal dat werd genegeerd” in het Compass Lexecon Report dat onlangs werd vrijgegeven door de Big Three

Ondanks claims door de drie grote VS airlines is de markt voor luchtvervoer van de Verenigde Staten naar het Indiase subcontinent significant uitgebreid van 2009 tot 2014. Luchtvaartmaatschappijen uit de VS en Europa vervoerden 223.000 passagiers extra tijdens die periode. Dat is een van de claims van de luchtvaartmaatschappijen uit de VS die wordt weerlegd in een nieuw rapport dat Etihad Airways vandaag vrijgeeft.

Het onderzoek dat werd uitgevoerd door het Amerikaanse consultancybureau Edgeworth Economics, toont dat op routes waar Etihad Airways concurreert met de drie grootste luchtvaartmaatschappijen uit de VS en hun internationale alliantieleden deze maatschappijen in werkelijkheid meer passagiers vervoerden hoewel ze marktaandeel verloren op bepaalde routes.

Specifieke voorbeelden:

  • Het passagiersaantal voor de Big Three en hun alliantieleden steeg met 18 procent, of een extra 223.000 passagiers, ondanks het verlies van 4,4 procentpunt in marktaandeel voor passagiers in Economy tussen de Verenigde Staten en het Indiase subcontinent tussen 2009 en 2014.
  • Gelijkaardig, voor premiumpassagiers tussen de VS en het Indiase subcontinent voor dezelfde periode steeg het aantal vervoerde passagiers door de maatschappijen en hun alliantieleden met 27 procent, of meer dan 33.000, hoewel hun marktaandeel daalde met 12,5 percentpunt.

Het rapport analyseert ook de prijszetting van Etihad Airways op de routes waarop de luchtvaartmaatschappij concurreert met de drie maatschappijen uit de VS en hun alliantieleden. Het ontdekte dat de prijzen van Etihad Airways concurrentieel zijn, wat de claims tegenspreekt dat Etihad Airways de concurrentie verstoort.

Het Edgeworth Report, in opdracht van Etihad Airways, weerlegt ook de claims dat Golfmaatschappijen “overdreven capaciteit” in de markt brengen. Uit het Edgeworth Report blijkt dat deze simplistische claims niet kloppen met de zorgvuldige economische controle. De markten waarin Etihad Airways opereert laten een veel hogere gemiddelde economische groei zien dan het internationale gemiddelde, wat in ruil zorgt voor een grotere vraag naar vluchten. Het Edgeworth Report identificeert ook andere afwegingen, zoals de gecumuleerde vraag die is ontstaan door het gebrek aan aanbod van maatschappijen uit de VS.

Tot slot heeft Edgeworth niet alleen de claims in het Open Skies Report onderzocht, maar ook beweringen geanalyseerd in een recent economisch rapport gepubliceerd door Compass Lexecon op vraag van deze maatschappijen.

Edgeworth ontdekte dat het Compass Lexecon Report “fundamentele fouten” vertoont en “belangrijke bewijzen negeert” aangezien het uitgaat van twee niet-ondersteunde veronderstellingen:

  1. Het rapport doet alsof het een bewezen feit is dat Etihad Airways en andere Golfmaatschappijen subsidies hebben ontvangen. De maatschappijen uit de VS beweren dat, maar die claim wordt nog onderzocht
  2. Het doet alsof de Big Three het verkeer “bezitten” op bestaande routes en dat Golfmaatschappijen alleen mogen concurreren voor passagiers als ze kunnen bewijzen dat ze het verkeer “stimuleren”

Het Compass Lexecon Report legt ook geen “causaal verband” tussen vermoedens van subsidies en claims over schade toegebracht aan luchtvaartmaatschappijen uit de VS.

Sommige beweringen in het Compass Lexecon Report spreken bovendien rechtstreeks eerdere statements en getuigenissen tegen die Compass Lexecon heeft gepresenteerd uit naam van de drie luchtvaartmaatschappijen uit de VS.

Het Compass Lexecon Report slaagt er niet in om enige werkelijke schade aan te tonen die de Golfmaatschappijen zouden hebben toegebracht aan de VS carriers, terwijl het Edgeworth Report aantoont dat concurrentie over het algemeen heeft geleid tot marktgroei en grotere keuze voor consumenten.

Over de bevindingen van Edgeworth Economics zegt Kevin Knight, Chief Strategy and Planning Officer van Etihad Airways: “De claims van de drie carriers uit de VS dat Etihad Airways en andere Golfmaatschappijen hen zakelijke schade toebrengen en ‘hun’ passagiers afnemen zijn niet alleen onjuist, maar ook arrogant. Zij ‘bezitten’ die passagiers niet en hebben er ook geen recht op. Bij Etihad Airways geloven we dat we onze gasten moeten verdienen door de beste waarde en het beste product te bieden voor hun geld, samen met de meest geschikte dienstverlening.”

De heer Knight merkt ook op dat in 2014 Etihad Airways 182.000 passagiers heeft getransfereerd naar luchtvaartmaatschappijen uit de VS, inclusief American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines. Volgens voorspellingen zal dat aantal met 65 procent groeien tot ongeveer 300.000 passagiers in 2015.

“We werken samen met 48 luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld. Zij maken gebruik van onze strategische ligging in de Golf om hun passagiers te verbinden met groeiende markten in het Midden Oosten, het Indiase subcontinent en Azië. We vervoeren ook passagiers naar de netwerken van onze partnermaatschappijen, inclusief de maatschappijen uit de VS, waarmee het bereik van onze respectievelijke netwerken wordt vergroot en consumenten meer keuze hebben.”

“Het Open Skies-beleid van de VS is zeer succesvol gebleken voor de Amerikaanse carriers en heeft ook luchtvaartmaatschappijen zoals Etihad Airways in staat gesteld om passagiers die anders niet zouden kunnen reizen te verbinden met de VS. Dat heeft de Big Three en hun internationale alliantiepartners, die samen meer dan 50 procent van het internationale passagiersvervoer controleren, verplicht om meer concurrentieel te zijn. Net daarom is het verontrustend dat diezelfde carriers nu willen terugkomen op Open Skies en de grote voordelen die het biedt aan consumenten.”

Etihad Airways bevestigde dat het een volledig antwoord zal voorleggen aan de regering van de Verenigde Staten tegen eind mei.

Voor meer informatie over de campagne van Etihad Airways om het luchtruim open te houden, kijk op www.KeepTheSkiesOpen.com

Contacteer ons
Miek Hubert Outsource Communications
Miek Hubert Outsource Communications
Over Etihad Airways AMS

Etihad Aviation Group (EAG) is een internationale luchtvaart- en reisgroep die bestaat uit vier divisies – Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, Etihad Engineering, Hala Group en Airline Equity Partners. Etihad Airways heeft minderheidsbelangen in zeven luchtvaartmaatschappijen: airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Alitalia, Jet Airways, Virgin Australia en het Zwitserse Darwin Airline, op de markt onder de naam Etihad Regional.

Vanuit Amsterdam biedt Etihad Airways twee vluchten per dag aan naar thuisbasis Abu Dhabi. Vanuit die hub vliegt de maatschappij naar 117 bestaande of aangekondigde bestemmingen voor passagiers en vrachtvervoer in het Midden-Oosten, Afrika, Europa, Azië, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. De maatschappij heeft 122 eigen vliegtuigen van Airbus en Boeing en heeft er meer dan 204 in bestelling, waaronder 71 Boeing 787s, 25 Boeing 777-X, 62 Airbus A350s en 10 Airbus A380s. Voor meer informatie, kijk op www.etihad.com/nl-nl.